Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Bukspottkörteln

Bukspottkörteln (på latin kallad pancrea) har till uppgift att utsöndra olika hormoner och enzymer i kroppen. Den delas in i lober omgärdade av bindväv ungefär på samma sätt som levern, men dessa lober har ingen hexagonform. Körteln delas i stället in i två delar; den exokrina och den endokrina. Den exokrina delen är serös, den utsöndrar enzymer. Här kan man hitta aciniceller. Den endokrina delen består av de Langerhanska öarna. I dem finns celler som utsöndrar olika hormoner. Alfaceller utsöndrar glukagon, betaceller utsöndrar insulin, gammaceller utsöndrar somatostatin, och F-celler utsöndrar pankreatiskt polypeptid. Härutöver finns det interlobulära gångar som vi ska kunna peka ut. Det finns dock flera typer av gångar.

Glukagon utsöndras när vi har ett sänkt blodsocker. Då stimuleras nedbrytningen av glukogen till glukos i levern. Ämnet påverkar också insulinet, insulin och glukagon motverkar helt enkelt varandra. Glukagon höjer blodsockret, insulin sänker det. Somatostatin reglerar, bland annat, både insulin och glukagon. Det har också en påverkar på neurotransmission. När det gäller insulin och glukagon återkommer jag till det någon gång, då jag ska berätta vad vi kom framtill i projektarbetet som handlade om diabetes.

Bukspottkörtel

Bukspottkörtel

 

 

 

 

 

 

 

Och så en film från Shotgun Histology.

Källa:

Histologi-Preparatkompendium 2012-09-05. Linköpings Universitet.

Rodriguez-Martinez, H. Histologi, del 1. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-03-17.

Ross, M. Wojchiech, P. Histology: A Text and Atlas, with Correlated Cell and Molecular Biology. 6:te upplagan. USA: LWW. 2011.

WhashingtonDeceit. Shotgun histology pancreas. Film. YouTube. 2007-08-21.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 5 maj, 2014 av i Histologi, Metabolism och märktes .
%d bloggare gillar detta: