Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Ventrikeln

jpg500

Magsäck

Magsäcken, som på latin kallas för ventrikel, delas in i fyra delar; cardia, fundus, corpus, och antrum. Därefter kommer pylores som är den nedre magmunnen. Den övre magmunnen heter esophagus. De ser ganska lika ut i mikroskopet, men det finns några knep som man kan använda sig av för att se skillnaden på dem.

Cardia. Här finns det flest typer av olika celler. Det går något som heter ”gastric pits” över magen. Det är gropar/kullar av magsäcken… titta på bilden så blir det enklare att se. Mukösa celler är slembildande, de finns längst ut på dessa. Parietalcellerna, som ser ut som stekta ägg eftersom de har cellkärnan i mitten och är omgivna av stor cytoplasma, finns ungefär i mitten på gastric pits. Dessa celler har till uppgift att producera saltsyra och intrinsic factor. Saltsyran hjälper till att bryta ner maten i magen, medan intrinsic factor är livsviktigt för att kroppen ska kunna ta upp vitamin B12. Längst ner i gastric pits finns chief cells. Dessa har sin cellkärna i utkanten/basen. De bildar pepsinogen. Man finner också två olika sorters nervcetrum (nervplexa) i cardia; Meissners plexus och Auerbach plexus. Här finns också cardias körtlar, de sträcker sig från det lager som kallas lamina propria till det lager som kallas lamina muscularis mucosae.

Cardia

Cardia

Fundus. Här finns det fler chiefcells och parietalceller än i cardia. Auerbach plexus syns tydligt. Här finns också körtlar, men de har mindre lumen (hål i mitten) än i cardia.

Corpus. Även här hittar vi chiefcells och parietalceller.

Pylores. Här finns de flesta enterokrina cellerna! De avger hormoner som hjälper till med att styra matsmältningen.

Källa:

Histologi-Preparatkompendium 2012-09-05. Linköpings Universitet.

Nilsson, A. &Wennerström, L. Histologi GI. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-03-24.

Nilsson, S. GI-kanalen, del 1. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-03-14.

Ross, M. Wojchiech, P. (2011) Histology: A Text and Atlas, with Correlated Cell and Molecular Biology. 6:te upplagan. USA: LWW.

WhashingtonDeceit. Shotgun Hustology gastric fundus. Film Youtube. 2007-08-21. (Hämtad 2014-05-04).

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 4 maj, 2014 av i Histologi, Metabolism och märktes .
%d bloggare gillar detta: