Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Levern är en körtel som renar blodet, bildar galla och skapar proteiner

Du kanske vet att histologi är läran om studier av biologisk vävnad genom mikroskop? Ett intressant organ att studera är levern. Den är faktiskt en körtel, kroppens största och väger ca 1 kg. Studera den genom mikroskopet i hög förstoring. kommer du se att körteln är uppdelad. Varje del har sex lika stora sidor. Formen kallas för hexagon, men leverns hexagoner kallas för leverlober. Både runt levern och varje enskild hexagon ser du också en bindväv.

Levern består av lober uppbyggda av hepatocyter

Leverns celler kallas för hepatocyter. Cellerna är placerade i dubbla rader intill varandra i loberna, och mellan hepatocyterna finns något som kallas för leversinusoider, alltså en form av kapillär. Sinusoiderna omges av podocyter. Om du har läst inlägget Njurens funktion är lika viktig som hjärtats och hjärnans så vet du att podocyterna också finns i njuren. Cellerna släpper in vissa ämnen i kapilläret, men inte alla. Om du tittar dig noga omkring i preparatet kommer du också hitta makrofager. Men när makrofagerna befinner sig i lever kallas de för kupfferceller.

Portatriaden består av en ven, en artär och en gallgång

I mitten på varje hexagon finns en centralven, och i hörnen av hittar du portatriader. En portatriad består av en ven, en artär och en gallgång.  Centralvenen och portatriaden är placerade på det här viset för att levern ska kunna jobba på ett bra sätt. Som du kanske vet bildas galla i levern, och det är just hepatocyterna som bildar gallan. 

Blodet som varit i tarmen där det tagit upp näring från maten vi ätet transporteras till portatriaden. Blodet kommer in i levern via portalvenen. Eftersom det kommer från tarmen är det näringsrikt. Men det finns inte så mycket syre i det. Det syrerika blodet kommer in i levern via artären som finns i portatriaden. Det näringsrika blodet blandas med det syrerika, det filtreras och sedan förs det ut i kroppen genom centralvenen. Men gallan förs i stället via gallgångarna som finns i portatriaden ut till gallblåsan.

levern

Levern

 

Källa:

Histologi-Preparatkompendium 2012-09-05. Linköpings Universitet.

Nilsson, S. GI-kanalen, del 1. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-03-14,.

Rodrigues-Martinez, H. Histologi, del 1. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-03-17.

Ross, M. Wojchiech, P. (2011) Histology: A Text and Atlas, with Correlated Cell and Molecular Biology. 6:te upplagan. USA: LWW.

WhashingtonDeceit. Shotgun histology liver. Film. YouTube. 2007-10-21.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 4 maj, 2014 av i Histologi, Metabolism och märktes .
%d bloggare gillar detta: