Det finns ett samband mellan vad vi äter och vår hälsa. God kost leder till bättre hälsa eftersom vi stärker vårt immunförsvar genom att äta bra. Dålig kost kan leda till bristsjukdomar, även om det är sällsynt i Sverige. Hur som helst, här kommer en liten lista över viktiga vitaminer och vad bristen på dem kan orsaka;
Vitamin A-brist kan leda till blindhet. Internationellt sätt har många brist på detta. Finns i animalisk kost, så bristen är vanligast hos dem som inte äter mat från djurriket.
Vitamin D-brist kan leda till skelettdeformering. Vi får vitamin D från solen och från framförallt fisk. De som kan drabbas mest av vitamin-D-brist i Sverige är adoptivbarn som är anpassade för ett liv ute i solen.
Järn-brist kan leda till blodbrist. Detta är ett av de vanligaste bristtillstånden i världen. Det förekommer hos fertila kvinnor i Sverige och kan lätt åtgärdas med intag av järnrik mat så som lever.
Magnesium-brist kan leda till kramper. Detta är ett ämne vi får i oss tillräckligt av i Sverige. Finns i fullkorn bönor, frön.
Det finns två huvudproblem i Sverige, när det gäller kost och hälsa.
Om vi får i oss för mycket kalcium kan vi få njursten, För mycket av det goda leder till övervikt och fetma vilket i sin tur kan leda till diabetes, kardiovaskulära sjukdomar, stroke, vissa typer av cancer i bröst (efter klimakteriet) och colon. Men det är också viktigt att tänka på att samma näring inte gör alla lika sjuka eller lika friska. Behovet av näring är individuellt, även om de flesta har ungefär samma behov. Men det är viktigt för alla människor att få bra näring tidigt i livet, för det kommer att påverka resten av livet. Män med mer muskelmassa får bättre syreupptagningsförmåga, och kvinnornas reproduktionsförmåga förbättras om de får bra kost tidigt i livet. I västvärlden har man forskat och kommit fram till att i fattiga områden förekommer mer hjärt- och kärlsjukdomar än i rika områden. Undervisning och utbildning är viktigt för hälsan.
Kost- och näringsrekomendationer
Det är väldigt svårt att studera hur kosten påverkar hälsan, eftersom det är så många ämnen i maten och så många saker som påverkar vår hälsa. Näringsrekommendationer brukar rikta sig till dem som
Forsum, E. Grundläggande näringslära. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-03-05.
Markle, W H. et al. Understanding global health. 2:dra upplagan. USA: McGraw-Hill Education. 2014.
Powered by WordPress.com. Tema: Suburbia av WPSHOWER.