Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Dagens schema

Idag är det fredag, och vi läser bara halvdag. Inte för att det är fredag, men det råkar vara så. Eftermiddagen är tänkt för självstudier och eventuella grupparbeten.

Kl. 08:15 – 10:00 Föreläsning om Urinsediment. Urinsediment är sådant man kan hitta i urin om det är något fel på njurarna, det kan vara blodkroppar eller andra celler, bakterier mm. Om man vet vad som finns i urinen kan man också hjälpa patienten.

Kl. 10:15 – 12:00 Föreläsning om gastrointestinala kanalen. Det handlar alltså om mag-och-tarmkanalen; hur maten bryts ner i munnen, hamnar i magsäcken och sedan vad som händer med den hela vägen genom tarmsystemet.

Kl. 12:15 – 13:00 Kursdialog. Halvvägs in i terminen brukar klassen träffas tillsammans med den som är terminsansvarig. Då går vi igenom praktiska saker, och det finns möjlighet att ta upp saker man tycker behöver förbättras eller hade kunnat göras annorlunda.

Under eftermiddagen planerar jag att läsa histologi hemma. Jag kommer att lägga ut ytterligare ett blogginlägg som handlar om någon av delarna i den gastrointestinala kanalen. Vi får se vilken av delarna det blir :-) Sedan ska jag läsa på om DNA och gener. Dessutom måste jag arbeta en hel del på projektet som handlar om diabetes.  Det är snart deadline!

Under helgen ska jag besöka skolan för att mikroskopera. Jag tänkte titta på de delar som jag har bloggat om (tand, tunga… osv). Det är viktigt att inte bara ha teorin, utan också praktisk kunskap. Samtidigt är det viktigt att ta hand om sig själv som student också, så lite vila blir det i alla fall under söndagen.

2 kommentarer på “Dagens schema

 1. Patricia
  30 mars, 2014

  Hej! Jag är så glad för att jag har hittat till denna blogg. Jag har sökt till BMA i Linköping till höst. Jag uppskattar dina uppdateringar om hur det är att studera till BMA. En fråga, det är alltså okej att under utbildningen dra och undersöka i mikroskop lite när som (förutsatt att det är ledigt)?

  Med vänlig hälsning, Patricia

  • Magdalena Wiklund
   30 mars, 2014

   Hej Patricia!
   Vad roligt att du söker in just i Linköping. Det är jättekul! Jo, det stämmer. Först får du en lektion i hur mikroskopet fungerar, en bit in på första terminen. Sedan får din basgrupp en låda fylld med olika preparat. Lådan ligger i ett skåp med kod. Du kommer att bli underkänd på den praktiska tentan om du INTE går till mikroskopisalen och undersöker preparaten själv, på din lediga tid. Du kan gå dit på kvällar, helger, när som helst. Men efter kl 22:00 (tror jag) får du inte vara där längre…
   Hör gärna av dig igen om du har fler frågor.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 14 mars, 2014 av i Arbetsliv och märktes .
%d bloggare gillar detta: