Matstrupen

Matstrupens uppbyggnad
Matstrupen. Så här ser den ut rent teoretiskt på min teckning.

 

 

 

 

 

 

 

Matstrupen är platsen där maten går ner. När vi sväljer passerar maten struplocket, och sedan förs den ner genom matstrupen. I matstrupen ska vi kunna identifiera följande; mukosa och alla mukosans delar, submucosa, externa muscularis och adventitia.

Mukosa är det samma som slemhinna. I matstrupen består den av skivepitel, lamina propria som är en bindväv rik på blodkärl, och muscularis mucosae som är ett lager av glatt muskulatur. De ligger i nämn ordning i strupen räknat utifrån och in. Gränsen mellan epitelet och lamina propria är tydlig men ojämn. Epitelets basalmembran syns tydligt.

Längre in finns submucosa som består av en tät, ojämn, bindväv i vilka de större blodkärlen och nerver finns. Gränsen mellan mukosa och submukosa syns, men inte lika tydligt som gränsen mellan epitel och lamina propria. Efter submukosan följer externa muscularis, till största delen bestående av glatt muskulatur men också med en del skelettmuskulatur finns. Bortom externa muscularis finner vi adventitia som är tät bindväv.

Källa:

Histologi-Preparatkompendium 2012-09-05. Linköpings Universitet.

Ross, M. Wojchiech, P. (2011) Histology: A Text and Atlas, with Correlated Cell and Molecular Biology. 6:te upplagan. USA: LWW.

WhashingtonDeceit. Shotgun histology esophagus. Film. YouTube. 2007-08-21.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.