Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Esophagus är vår fantastiska matstrupe genom vilken all vår näring passerar

Vår matstrupe kallas på latin för esophagus. Det här är platsen där maten och vätskan tillammans med all vår näring går ner. När vi sväljer passerar maten struplocket som kallas för epiglottis på latin. Sedan förs den vidare ner genom esophagus. Det här är ett av de organ som vi ska kunna identifiera i våra histologistudier denna termin. Här gäller det att kunna hitta följande lager; mukosa och alla mukosans delar, submucosa, externa muscularis och adventitia.

Vår matstrupe ser ungefär likadan ut som tjocktarmen gör

Esophagus uppbyggnad är likadan som tarmens uppbyggnad generellt ser ut. Tunntarmen, tjocktarmen och rektum har alla dessa lager. Det kan vara praktiskt att lägga på minnet. Om du lär dig att se skillnaden på och hitta alla dessa lager i hela den gastrointestinala kanalen så behöver du bara lära sig vilka skillnaderna är mellan lagren i de olika preparaten. Då kommer du klara histologitentan galant!

Esophagus olika vävnadslager

Matstrupens uppbyggnad

Matstrupen. Så här ser den ut rent teoretiskt på min teckning.

Mukosa är det samma som slemhinna. I matstrupen består den av skivepitel som alltså är en viss typ av epitelceller, lamina propria som är en bindväv rik på blodkärl, och muscularis mucosae som är ett lager av glatt muskulatur. De ligger i nämn ordning i strupen räknat utifrån och in. Gränsen mellan epitelet och lamina propria är tydlig men ojämn. Epitelets basalmembran syns tydligt.

Längre in finns submucosa som består av en tät, ojämn, bindväv i vilka de större blodkärlen och nerver finns. Gränsen mellan mukosa och submukosa syns, men inte lika tydligt som gränsen mellan epitel och lamina propria. Efter submukosan följer externa muscularis, till största delen bestående av glatt muskulatur men också en del skelettmuskulatur finns. Bortom externa muscularis finner vi adventitia som är tät bindväv.

Källa:

Histologi-Preparatkompendium 2012-09-05. Linköpings Universitet.

Ross, M. Wojchiech, P. (2011) Histology: A Text and Atlas, with Correlated Cell and Molecular Biology. 6:te upplagan. USA: LWW.

WhashingtonDeceit. Shotgun histology esophagus. Film. YouTube. 2007-08-21.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 13 mars, 2014 av i Histologi, Metabolism och märktes .
%d bloggare gillar detta: