Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Tanden

Tand

Tandens uppbyggnad.

En sak som är helt säker är att ämnet histologi alltid kommer att dyka upp på den praktiska tentamen. Den här terminen har vi nya preparat att lära oss. De olika vävnaderna är naturligtvis knutna till terminens kursmål; det handlar om njuren, tarmen, levern och andra organ som är inblandade i metabolismen. Förra terminen presenterade jag alla preparaten på en enda gång, i ett inlägg som hette Histologi. Det blev ganska mastigt, och lite rörigt, så den här terminen tänker jag ta dem ett i taget. Idag börjar vi med tanden. De delar av tanden som vi ska kunna peka ut i ett mikroskop är emalj, dentin (pre- och kalcifierat), tandpulpa, tandnerv, dentalsockel med ben, adamantoblaster och odontoblaster.

Emaljen är det som sitter längst ut på tanden. Det är den hårdaste vävnaden i kroppen. Adamantoblaster är de celler som bildar emaljen, de kan också kallas ameloblaster. Innanför emaljen finns dentin, som också kallas tandben. De celler som bygger upp dentitet är odontoblasterna. Dentitet är uppbyggt av kanaler som sträcker sig från pulpan ut till emaljen. Pulpan är det som finns längst in, den består av blodkärl och tandnerver. Tanden sitter i den dentala sockeln, som helt enkelt är gropen i käkbenet där tanden sitter.

Men vad är då skillnaden på predentin och kalcifierat dentin? Predentin sitter innanför dentinet (närmare tandpulpan) och är ett slags förstadium till dentin, man skulle kunna säga att det är omoget dentin. Men dentinet kalcifieras fram till ungefär tre års ålder (för visdomständerna tar det längre tid). Det betyder att dentinet hårdnar på grund av att det binder till sig mer kalcium.

Här kommer två filmer som ger lite mer information om tanden, tillsammans med verkliga bilder.

Källa:

Histologi-Preparatkompendium 2012-09-05. Linköpings Universitet.

Ross, M. Wojchiech, P. (2011) Histology: A Text and Atlas, with Correlated Cell and Molecular Biology. 6:te upplagan. USA: LWW.

YouTube. Shotgun Histology. Tooth development. 2014-03-09.

YouTube. Shotgun Histology. Tooth Eruption. 2014-03-09.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 11 mars, 2014 av i Histologi, Metabolism och märktes .
%d bloggare gillar detta: