Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Peer Learning: Du kan skugga en elev och så lär vi oss nåt nytt!

Här vid Linköpings Universitet håller vi på med något som kallas för peer learning. Peer learning är ett sätta att undervisa och bli undervisad på lika villkor. Två personer som båda är studenter arbetar tillsammans och lär på så vis av varandra. Och här på universitetet kan du starta din studietid med en unik möjlighet till peer learning redan innan du blivit antagen till programmet!

Skugga en student – en form av peer learning

Du har möjlighet att skugga en student, om du vill. Det innebär att om du vill bli Biomedicinsk Analytiker kan du få vara med en student som läser på programmet en hel dag! Du följer studenten i alla aktiviteter från laborationer och basgrupper till föreläsningar. Samtidigt får du möjlighet att få ställa alla möjliga frågor, och berätta om vad du kan. Det är en form av peer learning, tycker jag.

skugga peer learning

Jag hade en skugga i onsdags, förra veckan. Skuggan kom på morgonen och följde mig hela dagen. Vi började med en glukos-laboration mellan kl. 09:00 och 12:00, då skuggan fick vara med aktivt så mycket hon ville; kapillärprovtagning, uträkning av spädningsfaktor och beredning av standardkurva genom pipettering. En av mina klasskamrater visade dessutom upp en laborationsrapport.

Efter laborationen åt vi lunch tillsammans i Cellskapet som är café och restaurang. Universitetet bjöd både mig och skuggan på lunch, och då fanns det tid att ställa frågor. Det finns många fördelar med peer learning. En av dem är att jag som läst programmet ett tag faktiskt kan lära mig något nytt av min skugga. Hon var otroligt duktig!

Under eftermiddagen var skuggan med på ett två timmar långt basgruppsmöte, där där vi samtalade kring en utgångspunkt som handlade om hur kroppen reagerar på svält. Därefter brainstormade vi kring nästa utgångspunkt och skapade frågor som kom att handla om diabetes. Avslutningsvis hade skuggan turen att få vara med på genomgången av den skriftliga tentan från termin 1.

Tips:
Se filmen ”Skugga en student” som Linköpings Universitet lagt ut på YouTube.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 4 mars, 2014 av i Arbetsliv och märktes .
%d bloggare gillar detta: