Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Cellodling – att bygga ett nytt organ på sitt eget laboratorium

cellodling

Tillväxtkurva

Vi har odlat celler under en laboration. Man odlar ju celler bland annat för att använda dem till att bygga upp nya organ eller i forskningssyfte. I samband med cellodling måste en biomedicinsk analytiker tänka både på cellens metabolism och på cellcykeln, för att cellen ska kunna får sina behov tillgodosedda och föröka sig. Man odlar cellerna i en LAF-bänk, en speciell bänk där det finns ventilation med ett övertryck. Syftet är att skydda cellerna från mina egna celler och bakterier. På huden finns också svamp som inte gör oss någon skada, men som skulle kunna skada cellodlingen. Allt som ställs in i LAF-bänken spritas av, händer tvättas, handskar används och sedan spritas även handskarna utanpå. I botten på LAF-bänken finns ett vattentråg som hjälper till med att hålla fuktigheten.

Cellodling under rätt förhållanden

Cellerna ligger i ett medium (en vätska), vars uppgift är att tillgodose cellernas behov av:

  1. näring i form av glukos och aminosyror
  2. korrekt pH, som ska ligga mellan 7,2 och 7,4. Detta sker tack vare att det finns en buffert av koldioid och bikarbonat i mediet, så att det liknar det buffertsystem i har i kroppen.
  3. tillväxtfaktorer. Man har också kalvserum i mediet, vilket signalerar till cellens yta att den ska passera vilostadiet G0/G1 och övergå till mitos.
  4. osmolalitet, det vill säga jonkoncentration. Mediet innehåller elektrolyter. Natrium-kaliumpumpen styr ju cellens jonkoncentration (osmos och diffusion) och därmed också cellens storlek.

När man odlar celler vill man att de ska föröka sig så mycket som möjligt, därför är det viktigt att ha koll på pH, temperatur, tillsätta näring och tillväxtfaktorer, osmolalitet och att räkna dem. När de börjar bli för många måste de subkultiveras. Med hjälp av enzymet trypsin får man cellerna att släppa från ytan de ligger på. För att vara säker på att de har släppt taget tittar man i ett vanligt ljusmikroskop. Därefter räknar man cellerna, sedan subkultiverar man dem, vilket innebär att man delar upp dem på flera flaskor. Då kan de fortsätta växa. Om det blir för trångt slutar de att växa och till slut dör de.

Tillväxtkurvan

Räkningen utförs i en burkerkammare. Det är viktigt att veta hur många celler man hade från början, så att man kan jämföra. Cellerna växer nämligen enligt en speciell tillväxtkurva och i den kurvan finns fyra olika faser; lagfas, logfas, standardiseringsfas och deklinationsfas.

Lagfas

I lagfasen händer inte mycket, cellen har inte riktigt anpassat sig till den nya miljön i cellolingsmediet och de förökar sig därför inte. Det är ingen kurva ännu, snarare ett rakt streck.

Logfas

Men när cellerna anpassat sig hamnar de i logfasen (logaritsmisk fas) då de börjar dela sig. Cellerna mår som bäst när de befinner sig i den här fasen, kurvan går uppåt.

Standardiseringsfas

Om man inte subkultiverar sina celler, och inte ”matar” dem med mer tillväxtfaktorer och näring, då hamnar de i standardiseringsfasen. Lika många celler dör som det skapas nya. Det är åter igen ett rakt streck i tillväxtkurvan.

Deklinationsfas

Om man inte har håll på cellerna och fortfarande inte matar dem, då börjar allt fler celler att dö och inte heller några nya celler tillkommer. Kurvan vänder neråt, detta kallas deklinationsfasen.

Källa:

Lindqvist Appell, M. Cellodling. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2013-12-02.

Lindqvist Appell, M. Cellodling. Laboration. Linköpings Universitet. Våren 2013.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 22 januari, 2014 av i Arbetsliv och märktes .
%d bloggare gillar detta: