Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Praktisk tentamen: Introduktionskurs i Biomedicinsk laboratorievetenskap

I dag mellan kl. 09:00 och 14:00 är det tentamen, den första av två tentor som går denna första termin. Tentan är en praktisk tentamen i ämnet introduktionskurs inom biomedicinsk laboratorievetenskap. Som du kanske vet är biomedicinsk laboratorievetenskap är av två huvudämnen som du kan läsa om du vill bli biomedicinsk analytiker. Tentan ska enligt ryktet bestå av fyra stationer;

  1. Mikrobiologi; vilket sammanfattas i mitt inlägg Färgning av bakterier.
  2. Mikroskopi; vilket sammanfattas av mina inlägg Mikroskopets delar, och Köhlers belysningsprincip.
  3. Histologi; vilket sammanfattas av mina inlägg Histologi och Vävnadstyper.
  4. Seriespädning och standardkurva; sammanfattat i inläggen Standardkurva samt Spädningsfaktor och Seriespädning.

Vad som är sagt är att det ska vara fyra stationer och att dessa omfattar de fetstilta ämnena. Det finns egentligen ingen garanti på att det kommer handla just om färgning av bakterier och Köhlers belysningsprincip. Vi har ju gjort så många andra praktiska moment under terminens gång. Men Köhlers belysningsprincip är något jag som blivande biomedicinsk analytiker ska kunna utantill i sömnen, och mikroskopets delar känns viktiga. Jag vet att det också kan bli ett test på hur man räknar bakterier. Vi får väl se!

Uppdatering (efter tentan); Ovanstående visade sig stämma bortsett från den mikrobiologiska biten. I stället för att färga bakterier fick vi fyra preparat med färdig-färgade bakterier som vi skulle titta på i ett mikroskop. Utifrån vad vi såg skulle vi bedöma om de var grampositiva eller gramnegativa. Vi skulle också avgöra deras form och lagring. Därutöver kom en del matematikuppgifter av samma typ som används då man gör en seriespädning, alltså utifrån formeln C1*V1=C2*V2. Dessutom skulle vi visa att vi klara av Viable Count som är ett sätt att räkna ut koncentrationen i en bakteriesuspension.

Om du vill kan du också läsa om den teoretiska tentan vi gjorde; Skriftlig tentamen; Introduktionskurs i Biomedicinsk Laboratorievetenskap.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 16 december, 2013 av i Arbetsliv och märktes .
%d bloggare gillar detta: