Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Huden är ett organ som består av så mycket mer än du tror

Histologi är läran om studier av biologiskt vävnad genom mikroskop. Och huden består faktiskt av väldigt många olika typer av vävnad, vilket kan vara bra att veta om du ska arbeta som biomedicinsk analytiker. Jag tror att det kanske är därför vi studenter ska lära oss det här preparatet tredan den första terminen, för att det innehåller så mycket. Här kommer en beskrivning, och vi börjar utifrån och in.

Huden består av av döda…

Överhuden kan delas in i flera olika lager av epitelvävnad av typen plattepitel. Ytterst finns stratum corneum som består av 15-20 lager av döda celler utan kärnor men med ett innehåll av keratin.

…och levande celler

Därefter kommer stratum lucidum och stratum granulosum. I stratum granulosum är cellerna spolformade och mörka, de ligger i ett 2-3 rader tjockt lager. I dessa cellers cytoplsma finns granula, de syns som små prickar i cytoplasman. Sedan kommer vi ännu länge in, och då är vi i stratum spinosum med sina 2-5 rader av runda kärnor som har tydliga gränser men saknar granula (granula är mycket små partiklar i cellens cytoplasma). Näst längst in i överhuden finns stratum basale som består av cylinderformade celler som är brunaktiga eftersom de innehåller pigmentet melanin. Dessa celler vilar på basalmembranet som både håller ihop cellerna och får dem att ligga stilla. Membranet är så tunt att det kräver ett elektronmikroskop för att synas.

huden

Epidermis

Under epidermis finns det lager som kallas för dermis (läderhuden). Dermis består av två lager bindväv. Det lagret som ligger längst ut, alltså direkt under basalmembranet, kallas för stratum papillare och består av lucker bindväv. Därefter kommer stratum reticulare som består av tät bindväv.

huden

Dermis ligger mellan epidermis och hypodermis, och består av stratum papillare och stratum ritikulare.

Under dermis finner vi hypodermis, även kallad subcutis. Hypodermis består av bindväv, fettvävnad, muskulatur, blodkärl, svettkörtlar och en speciell typ av känselkroppar som kallas för vater pacini. Ja, även muskler och sådan hör alltså till huden.

hud193

Hypodermis ligger längst ner och består av blodkärl, muskler, fett, bindväv svettkörtlar och känselorgan.

huden

Till vänster har du ett fotografi taget genom mikroskop.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Och så tittar vi på en film som visar hur det ser ut på riktigt, under mikroskopet.

Källa:

Histologi-Preparatkompendium 2012-09-05. Linköpings Universitet.

Mohseni, S. Olika typer av vävnad. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2013-11-26.

Ross. M H, Pawlina, W. Histology – A text and Atlas. With correlated cell molecular biology. 6:te upplagan. USA: Lippincott Wiliams and Wilkins.

WhashingtonDeceit. Shotgun histology thin skin. Film. YouTube. 2007-08-10. (Hämtad 2012-09-06).

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 16 december, 2013 av i Histologi och märktes , .
%d bloggare gillar detta: