Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Ben eller skelett är ett vackert preparat med Haverksa och Volksmans kanaler

Vårt ben, eller skelett, ingår i våra histologiska studier den första terminen av det biomedicinska analytikerprogrammet. Histologi är läran om studier av biologisk vävnad genom mikroskop. Förmodligen ska vi lära oss det här nu i början av utbildningen därför att det är ett relativt enkelt preparat som är väldigt grundläggande. Ben är en vävnadstyp som också ingår i olika organ.

Ben består av kanaler

Ben kan delas upp i kompakt benvävnad och spongiös benvävnad. Det finns också två typer av benbildning; direkt benbildning och endochondral benbildning. I det kompakta benet finner vi den Haverska kanalen och Volksmans kanaler. Dessa är praktiskt taget samma sak, i dem finns nerv- och blodbanor, men de går åt olika håll. Volksmans kanaler går lodrätt, medan de Haverska kanalerna går vågrätt i benen.

Skelett består också av osteoblaster

I genomskärning ser Haverska kanalen ut som en punkt. Runt den finns lamellerOsteoblaster finns längst ut på benet, det är helt enkelt omogna benceller. Ordet blast betyder omogen cell. Det är dessa som bildar vårt skelett.

ben554

I den spongiösa benvävnaden finner vi också trabekler. Trabekler är en form av benplattor som innehåller lameller som ligger i olika riktningar i vårt skelett. Man skulle kunna säga att de ser ut som gropar eller fläckar. Osteocyter är mogna benceller.  Ordet cyt betyder mogen cell. Dessa finns längre in i vårt skelett och bidas av osteocyterna. Allra längst in i benet finns, som du säker vet, benmärgen. Vill du veta mer om den ska du läsa inlägget om benmärgen och dess blodceller.

Har du koll på var i kroppen du hittar de olika typerna av benvävnad? Vårt skelett har två funktioner; det håller upp vår kropp, och det skyddar våra inre organ.

Källa:

Histologi-Preparatkompendium 2012-09-05. Linköpings Universitet.

Mohseni, S. Olika typer av vävnad. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2013-11-26.

Ross, M. Wojchiech, P. Histology: A Text and Atlas, with Correlated Cell and Molecular Biology. 6:te upplagan. USA: LWW. 2011.

WhashingtonDeceit. Shotgun histology spongy bone. Film. YouTube. 2007-08-14. (Hämtad 2013-12-01).

WhashingtonDeceit. Shotgun histology dense bone. Film. YouTube. 2007-08-14. (Hämtad 2013-12-01).

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 16 december, 2013 av i Histologi och märktes .
%d bloggare gillar detta: