2013 års Nobelpris i medicin och fysik går till James E. Rothman, Randy W. Schemkan och Tomas C. Südhof. Anledningen är att de genom sin forskning gjort väsentliga upptäckter kring hur kroppens celler sköter transporten av olika ämnen sinsemellan, med hjälp av s.k. vesiklar.

En vesikel är som en bubbla som färdas genom cellen, från ett ställe till ett annat. Inne i vesikeln transporteras viktiga ämnen, och dessa kommer till rätt plats i cellen där de släpps ut vid exakt rätt tid. Detta är viktigt bland annat för att kroppens nerver ska kunna samarbeta, och för att vårt immunsystem ska fungera.

Jag vet inte om någon av årets Nobelpristagare var biomedicinsk analytiker i botten, men jag kan tänka mig att yrket är en bra grund att stå på för den som vill forska.

Källa:

Wedell, A. Nobelpristagare har utforskat komplicerat transportsystem.  Läkartidningen. 42/2013.

Zierath, J. & Lendahl, U. Machinery Regulating Vesicle Traffic, A Major Transport System in our Cells. Nobelförsamlingen. The Nobel Assambley at Karolinska Institutet. 2013.

Zierath, J. & Lendahl, U. De kartlade cellens trafiksystem. Nobelförsamlingen. The Nobel Assambley at Karolinska Institutet. 2013.

Nobelpriset 2013
Märkt på:

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du kan inte kopiera material från denna sida.
%d bloggare gillar detta: