Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Redox-titrering

Titer

Titrering

Just idag har min basgrupp fått göra en relativt enkel laboration, även om den tog lite tid. Det var en redox-titrering. Syftet med laborationen var att få se hur en biomedicinsk analytiker rent praktiskt kan undersöka en okänd vätskas koncentration genom titrering. Vi gjorde två olika titreringar med oxalsyra; en där syrans koncentration var känd och en annan där syrans koncentration var okänd.  Att räkna ut hur mycket kaliumpermanganat vi trodde det skulle gå åt till titreringen (med oxalsyra vars koncentration var känd) var ett krav för att få genomföra laborationen. Så här gjorde vi rent praktiskt på själva laborationen: I en 250 ml bägare hällde vi

  • 15 mL destillerat vatten
  • 25 mL 3 M svavelsyra
  • 10 mL 0,05 M oxalsyra

Lösningen, som tillreddes i dragskåp, var helt genomskinlig. Blandningen ställdes på en platta och värmdes upp till 70 C. Vi hade en magnet i bägaren och en omrörare i plattan, så lösningen rördes om hela tiden. Vi fyllde en byrett med 25 mL kaliumpermanganat (0,02 M), det är en kraftigt blå vätska, och ställde byretten över bägaren. När temperaturen var runt 70 grader började vi droppa kaliumpermanganatet i lösningen, en droppe i taget. Den färgade vätskan i bägaren rosa, men bara tillfälligt och så fort färgen försvunnit kunde vi droppa ner nästa droppe. Så där höll vi på tills dess att lösningen i bägaren till slut förblev ljust rosa. Då visste vi att rätt molförhållande mellan de två lösningarna uppnåtts och vi slutade titrera. Det gick åt 10,2 mL kaliumpermanganat. Den titreringen gjorde vi två gånger, och båda gångerna gick det åt lika mycket.

Sedan fick vi en oxalsyra med okänd koncentration och gjorde om exakt samma sak. Den gången gick det bara åt 5,2 mL kaliumpermanganat. Det betyder att den oxalsyran var ungefär hälften så koncentrerad som den första. Vi avslutade med att göra en ny uträkning med papper och penna, för att ta reda på den andra oxalsyrans exakta koncentration. Då räckte det inte med att räkna C=n/V, vi var tvungna att räkna om den första oxalsyrans koncentration utifrån den mängd vi faktiskt använt (0,2 mL mer än i teorin) och sedan ställa det i molförhållande till den andra oxalsyran. Laborationen tog ungefär 2,5 timma att utföra.

Här kommer en film som visar hur titrering går till.

Källa:

CarolinaBiological. Setting up and performing a titration. Film. YouTube. 2010-02-17. (Hämtad 2013-11-26).

Wågsäter, D. Redox-titrering. Laboration. Linköping Universitet. 2013-11-26.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 26 november, 2013 av i Kemisk analys och märktes , , .
%d bloggare gillar detta: