Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Metrologi

Bureau International des Polds et Mesures finns i Frankrike och har till uppgift att säkerställa ett världsomspännande system som är enhetligt för mätningar och deras spårbarhet till det Internationella Systemet för enheter, SI-enheterna. De arbetar alltså med metrologi, ett ämne vi hade en föreläsning om för inte så länge sedan. Ämnet ingår dessutom också i en av de utgångspunkter som vi arbetar med inom våra basgrupper. Det är ett viktigt ämne som en biomedicinsk analytiker alltid behöver kunna, för tänk om man det ska vara 3 ml i stället för 3 L? När man räknar fel kan man också skada en patient.

pexels-photo (1)

Metrologi är läran om mätteknik och mätningar. Läran grundlägger internationella standarder för mätningar i hela världen för både vetenskap och metrologi,

Det finns sju SI-enheter; längd, massa, tid, elektrisk strömstyrka, temperatur, substansmängd och ljusstyrka. Dessa beskrivs enklast genom en förklaring av storhet, enhet och definition. Längd (l) mäts i meter (m). Längd är en storhet, meter dess enhet. Definitionen av en meter är ”den sträcka som ljuset tillryggalägger i tomrum under tiden 1/299792458.” Uppgiften är hämtad från boken Gleerups Formler och Tabeller, en bok som jag verkligen rekommenderar.

Utöver SI-enheterna finns också så kallade härledda enheter. Dessa kan enklast beskrivas genom namn, symbol, enhetens namn, enhetens symbol och enheten i SI-enhet. Ett exempel på en härledd SI-enhet är densitet. Symbolen för densitet är ρ. Enhetens namn är kilogram per kubikmeter, med symbolen kg/m3. Hur kan detta då härledas tillbaka till SI-enheterna? Densitet kan härledas på detta sätt:

l = g/ml = (1 000)(kg/m3)

Utöver SI-enheterna är det också bra att kunna prefixen, som skrivs i tiopotenser, och att förstå vad värdesiffror är och hur man ska använda sig av dem. Vi börjar med prefixen. En miljondels liter, hur mycket är det? Prefixen beskrivs genom symbol, namn, tal och uttal. En miljondel är ett uttal av talet 10^-6. Namnet är mikro och symbolen ser ut så här: μ. En mikroliter, 1 μL, är alltså en miljondels liter.

Värdesiffror, det är alla siffror från 1-9, nollorna som finns mellan dessa siffror och i slutet av ett decimaltal. Men nollorna som ligger i början av ett tal räknas aldrig som en värdesiffra. Därför är 0,0909 är tal som innehåller fem siffror men det innehåller bara tre värdesiffror. Det är viktigt att veta. Om en uppgift innehåller tre olika tal med olika antal värdesiffror ska man alltid svara med det lägsta antalet värdesiffror. Alltså, om de tre talen i uppgiften innehåller tre, sex och två värdesiffror ska svaret skrivas med två värdesiffror. Men detta är ju inte alltid sant. Enligt alla matematiska regler är detta rätt, men man måste också titta på vad som efterfrågas. Ibland spelar skillnaderna i miljondelar stor roll och ibland ingen roll alls.

Källa: 

BIPM. Bureau International des Polds et Mesures. 2013. (Hämtad 2013-11-20).

Pedersen, L. Gleerups Formler och Tabeller. Malmö: Gleerups Förlag. 2009.

SWEDAC. 2013. (Hämtad 2013-11-21).

 

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 november, 2013 av i Arbetsliv och märktes .
%d bloggare gillar detta: