Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Ven- och kapillärprovtagning

IMG_3002

Som student vid biomedicinska analytikerprogrammet övar man på att ta venprover. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Vi har övat både på kapillär- och venprovtagning, naturligtvis på varandra. Kapillärprovtagning är när man sticker i fingret. Det kanske verkar lätt men kan vara ganska svårt. Det krävs en speciell teknik där man ska hålla fingret på rätt sätt, skapa ett tryck i fingertoppen och sätta nålen på rätt plats. Sedan måste man trycka och släppa, trycka och släppa, på ett speciellt sätt om man ska få ut några bloddroppar. Det kräver lite träning.

Venprovtagning är ju när man sticker en nål i armen, oftast i armvecket. Det fick vi först en ganska lång föreläsning om, där vi gick igenom risker, hygien, preanalytiska faktorer, provhantering, märkning av rör och utrustning. Sedan fick vi öva på en plastarm innan vi började sticka varandra. Det finns en hel del att tänka på när man sticker. Stasen, det där bandet som man får om armen för att blodet ska samlas i venen, ska sätta på men får bara sitta på en viss tid för att inte provresultatet ska påverkas. Hygien, smittrisk, att sticka på rätt ställe… Provrören ska märkas innan provtagning, patienten ska uppge namn och personnummer, det är viktigt att veta vilka mediciner patienten äter, vilka prov som ska fyllas eftersom olika prov innehåller olika ämnen som påverkar blodet. När röret är fyllt ska det vändas lite försiktigt, 10 gånger. Samtidigt ska en biomedicinsk analytiker också kunna hålla ett öga på patienten för att säkerställa att han eller hon mår bra.

Här kommer en riktigt bra film som visar hur venprovtagning ska gå till. I den här filmen görs det på en plastarm.

Källa: 

Kuusinen, M. Kapillär- och venprovtagning. Seminarium. Linköpings Universitet. 2013-11-06.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades den 13 november, 2013 av in Arbetsliv.
%d bloggare gillar detta: