Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Mikroskopering

MikroskopiHistologi är läran om biologisk vävnad studerad i mikroskop. Det är ett spännande och väldigt vackert ämne. Att se en njure i genomskärning, förstorad 100 gånger… är vackert! Det är ett fantastiskt mönster med intressanta former och färger. Om man dessutom sätter sig in i vad det är man tittar på, de olika delarna och hur de fungerar så blir det ännu mer intressant.

Vi som utbildar oss till biomedicinsk analytiker har fått börja med ljusmikroskopering. Vi fick en föreläsning och en praktisk genomgång av mikroskopets olika delar, hur det ställs in med Köhlers Belysningsprincip och hur man sköter om ett mikroskop för att det ska må bra. Efter det fick vi fri tillgång till mikroskopisalen och kan sitta där dagar, kvällar och helger. Jag spenderade Halloween med en vacker bindväv.

Elektronmikroskopi är en annan form av mikroskopering. Det är ett mer avancerat mikroskop som vi har läst lite om, och fått en visning på (se men inte röra). Med hjälp av ett elektronmikroskop kan man titta på de allra minsta delarna som också fotograferas direkt i mikroskopet. På visningen fick vi se en människocell i ca 250 000 gångers förstoring. Det var magiskt! Kärnmembranet, golgiapparaten, mitokondrierna.. de syntes alla tydligt på bilen. De finns i cytoplasman som syns som en grå massa på fotografiet. Och celler är inte runda som i böckerna, de kan ha vilken form som helst faktiskt.

Här kommer en film som presenterar bilder från ett elektronmikroskop.

Nu har jag också beställt en bok som ska hjälpa mig vidare i mina histologi-studier. Den heter Histology: A text and Atlas och är skriven av Michael H Ross och Wojciech Pawlina. Många fina bilder, förklarande text och en CD med alla bilderna med interaktiva funktioner. Jag ser fram emot att få läsa den och börja titta på objekten i mikroskopet på ett nytt sätt i mitt sökande efter mer kunskap!

Här kommer lite tips. Du kan se en bild av en lever i genomskärning om du klickar på länken Lever i genomskärning, och om du Googlar efter bilder under ordet ”histology” kommer det upp en massa fina bilder.

Källa: 

Lindroth, M. Ljusmikroskopi. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2013-10-22.

Lindroth, M. Praktiskt mikroskopiering. Laboration. Linköpings Universitet. 2013-10-30.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 7 november, 2013 av i Arbetsliv och märktes .
%d bloggare gillar detta: