Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Muntlig tenta – så här går det till: Hälsa, Etik och Lärande 1

muntlig tenta

På en muntlig tentamen ska man kunna redovisa sina vetenskapliga källor i dialog med andra elever.

På måndag, tisdag och onsdag är det muntlig tenta på kursen Hälsa, Etik och Lärande 1, alltså HEL1. Efter det kommer resten av utbildningen bara att riktas in på olika ämnen knutna till biomedicinsk laboratorievetenskap. Då får jag plugga tillsammans med andra som också utbildar sig till biomedicinsk analytiker. Om du är nyfiken på vad det innebär att läsa biomedicinsk analys med inriktning mot biomedicinsk laboratorievetenskap tycker jag verkligen att du ska läsa Biomedicinsk analytiker – vad arbetar en sådan med? och Biomedicinsk laboratorievetenskap är för dig som vill arbetar på labb. 

Det kan tyckas vara mycket med en muntlig tenta i hela tre dagar, med det känns bra att ha det så. Det har att göra med att vi läser PBL, problemsbaserat lärande. Upplägget blir annorlunda då.

Muntlig tenta – så här går det till

Brainstorming kring ett givet scenario

Tentan kommer att gå till så här: på måndag morgon kommer vi i min basgrupp träffas för att göra den till största delen individuella delen av tentamen. Vi får ett scenario, och utifrån det ska vi göra en individuell brainstorming och frågeställningar. Det ingår att kategorisera orden och att motivera frågeställningarna. Direkt därpå samlas hela gruppen och bestämmer sig för två gemensamma frågeställningar. Sedan delas basgruppen på hälften, och så skiljs vi åt.

Vetenskaplig litteratur och källkritik

Under måndag eftermiddag och hela tisdagen ägnas tiden åt individuella självstudier. Vi kommer att få läsa in oss på våra frågeställningar med valfri litteratur och vetenskapliga artiklar.  Det är viktigt att vara källkritisk. Men det handlar naturligtvis om att vi ska visa upp det vi redan kan, det vi har lärt oss under kursens gång. Det är ingen ny kunskap som ska in, så jag räknar med att det ska gå bra.

Diskussion av två scenarion

På onsdagen samlas vi igen, i halv basgrupp. Vi kommer att sitta tillsammans med en annan halva av en helt annan basgrupp. Tillsamman ska vi då ägna tid åt att diskutera både vårt eget och deras scenario. Vi kommer vara inläsa på vårt eget scenario, men inte veta något om den andra halvans scenario. Det är meningen att vi ska kunna föra en diskussion utifrån teorin både med och utan förberedelser. På tentamen får vi heller inte ha med oss några anteckningar, utan det är minnet som gäller.

Vad som krävs för att bli godkänd

Förra året var det ungefär 20 % av eleverna som blev underkända. Detta berodde till största delen på att de inte hade läst på. Det är viktigt att det man säger är väl förankrat i teorierna om hälsa, etik och lärande och inte i personliga åsikter.

Förslag på fördjupad läsning

Läs gärna vad Linköpings Universitet skriver om Problembaserat lärande (PBL). Längs ner på deras sida hittar du också två PDF-filer på samma ämne. De är också värda att läsa!

4 kommentarer på “Muntlig tenta – så här går det till: Hälsa, Etik och Lärande 1

 1. Pia
  25 juni, 2014

  Jag tycker HEL-kursen verkar intressant och det var kul att läsa dina inlägg om vad ni gjorde (Men också glad att jag själv slapp göra det : ) På min förra skola läste jag dock liknande interprofessionella kurser så jag känner igen det mesta. Det svåraste med dessa typer av kurser är att kunskapen ligger på ett mer abstrakt plan och det kan kännas ”flummigt”. I efterhand inser jag dock att jag har haft/kommer ha väldigt stor nytta av denna kunskapen. Det är själva ”substansen” eller grunden för vårdyrket att kunna reflektera, förbättra och lära. Men visst blir man glad när sådana kurser väl är avklarade : )

  • Magdalena Wiklund
   26 juni, 2014

   Hej Pia,
   Jo visst kan HEL-kursen uppfattas som lite flummig. Framför allt med tanke på att man har valt ett väldigt vetenskapligt yrke där allt är på ett visst sätt. Men det är som du säger mycket man lär sig på kursen ändå. Som med all kunskap förstår man hur bra man lärt sig mest i efterhand tycker jag. Jag tyckte om HEL-kursen och lärde mig framför allt hur man läser PBL.

 2. Anders
  15 mars, 2014

  Usch HEL1… Glad att den är över… Pendla till Norrköping

  • Magdalena Wiklund
   15 mars, 2014

   Hej Anders,
   Jag måste nog erkänna att jag tyckte om HEL1. Den gav en bra grund att stå på inför resten av utbildningen, jag fick en grundläggande förståelse för vad det innebär att arbeta enligt PBL-modellen som vi ju läser här på Linköpings Universitet. Men det är nog individuellt, framför allt inte alla som gillar den muntliga formen av tentamen. Ha det gott!

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 13 oktober, 2013 av i HEL, PBL och märktes .
%d bloggare gillar detta: