Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Förbättringsarbete

Bild1

PDSA-cykeln.

Det sista seminariet handlade om förbättringsarbete. Vi har alla gjort varsitt sådant under HEL1-kursens gång, och det skulle vi ta med och presentera under seminariets gång. De presenterades på planscher. Vi gjorde så att alla förbättringsarbeten lades upp på bänkarna och så fick vi gå runt och titta på dem medan vi fikade. Vi skulle också kommentera arbetena skriftligen på små lappar. Därefter gjorde vi en gemensam genomgång i storgrupp.

Det var intressant och lärorikt, eftersom man fick en förståelse för på hur många sätt man kan göra ett förbättringsarbete, på många olika intressanta teman! Det är viktigt att ha med teoretisk förankring som kan redovisas med källor, att det går att mäta det som ska förändras och att förändringen kan presenteras på ett lättförståeligt sätt exempelvis genom tabeller. PDSA-cykeln är också en metod som jag tyckte var enkel och bra. PDSA står för de engelska orden Plan, Do, Study och Act.

Plan (planera): Först måste man planera. Vad vill jag ändra? Vad är det bakomliggande problemet? Hur ska jag ändra det? Hur ska jag mäta förändringen? Vilken litteratur ska jag läsa? Hur länge ska jag mäta innan jag börjar med förändringen, så att jag får ett referensmaterial? ur länge ska jag arbeta på förändringen innan jag gör en ny mätning? Vad är målet och syftet?

Do (utför): Jag genomför hela planen.

Study (studera): Jag gör nya mätningar. Har jag uppnått målet? Om inte – varför och vad kan jag mer förbättra? Hur?

Act (agera): Gör en ny PDSA-cykel om det behövs för att uppnå de förbättringar som finns kvar att utföra. Dra lärdomar.

Förbättringsarbetet som individuellt arbete

Varje elev har fått göra sitt eget individuella förbättringsarbete. Det fanns väldigt många olika teman, men tonvikten låg på fysisk träning och sömn. Jag valde också att läsa en bok som heter Beteende – länken till strategiska resultat, skriven av Mats Brandberg och Karin Folkesson. Boken fokuserar visserligen på företagande och arbetsledare, men det fanns en hel del intressant fakta om beteendeförstärkning, försvagning och utradering. Det går att jämställa med belöning, negativ respons och ignorans. Väldigt nyttig teoretisk förankring som kan användas på ett bra sätt tillsammans med PDSA-cykeln och diagram.

Källa: 

Elg, M. (red). Att lyckas med förbättringsarbete – förbättra, förändra, förnya. Lund: Studentlitteratur. 2007.

Individuellt förbättringsarbete. HEL1. Kompendium. Linköpings Universitet. 2013-10-11.

Pelling, S. Introduktion till förbättringskunskap och personlig kvalitetsförbättring. Föreläsning. Linköpings Universitet. September 2013.

One comment on “Förbättringsarbete

  1. Pingback: HEL2 | Biomedicinsk Analytiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 12 oktober, 2013 by in - HEL 1, - Seminarier T1, Termin 1 and tagged .
%d bloggare gillar detta: