Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

PDSA – modellen som låter dig göra ett riktigt bra Förbättringsarbete

PDSA

PDSA-cykeln.

Det sista seminariet handlade om vårt förbättringsarbete som gjordes enligt modellen PDSA. Förkortningen står för Plan, Do, Act och Study; planera, utför, studera och agera. Vi har alla gjort varsitt sådant under HEL1-kursens gång, och det skulle vi ta med och presentera under seminariets gång. De presenterades på planscher. Vi gjorde så att alla förbättringsarbeten lades upp på bänkarna och så fick vi gå runt och titta på dem medan vi fikade. Vi skulle också kommentera arbetena skriftligen på små lappar. Därefter gjorde vi en gemensam genomgång i storgrupp.

Förbättringsarbete inom vården

Det var intressant och lärorikt eftersom jag fick en förståelse för på hur många sätt man kan göra ett förbättringsarbete, på många olika intressanta teman! Som biomedicinsk analytiker ska jag kunna göra sådana arbeten på min arbetsplats. är viktigt att ha med teoretisk förankring som kan redovisas med källor, att det går att mäta det som ska förändras och att förändringen kan presenteras på ett lättförståeligt sätt exempelvis genom tabeller. PDSA-cykeln är också en metod som jag tyckte var enkel och bra. Västerbottens Läns Landsting har en handbok i förbättringsarbeten.

PDSA alltså Plan, Do, Study och Act

Förkortningen PDSA står för de engelska orden Plan, Do, Study och Act. På svenska blir det Planera, Utför, Studera och Agera. Här kommen en förkortning av vad dessa punkter innebär.

Plan (planera): Först måste man planera. Vad vill jag ändra? Vad är det bakomliggande problemet? Hur ska jag ändra det? Hur ska jag mäta förändringen? Vilken litteratur ska jag läsa? Hur länge ska jag mäta innan jag börjar med förändringen, så att jag får ett referensmaterial? ur länge ska jag arbeta på förändringen innan jag gör en ny mätning? Vad är målet och syftet?

Do (utför): Jag genomför hela planen.

Study (studera): Jag gör nya mätningar. Har jag uppnått målet? Om inte – varför och vad kan jag mer förbättra? Hur?

Act (agera): Gör en ny PDSA-cykel om det behövs för att uppnå de förbättringar som finns kvar att utföra. Dra lärdomar.

Förbättringsarbete som individuellt arbete

Varje elev har fått göra sitt eget individuella förbättringsarbete. Det fanns väldigt många olika teman, men tonvikten låg på fysisk träning och sömn. Jag valde också att läsa en bok som heter Beteende – länken till strategiska resultat, skriven av Mats Brandberg och Karin Folkesson. Boken fokuserar visserligen på företagande och arbetsledare, men det fanns en hel del intressant fakta om beteendeförstärkning, försvagning och utradering. Det går att jämställa med belöning, negativ respons och ignorans. Väldigt nyttig teoretisk förankring som kan användas på ett bra sätt tillsammans med PDSA-cykeln och diagram.

Källa: 

Elg, M. (red). Att lyckas med förbättringsarbete – förbättra, förändra, förnya. Lund: Studentlitteratur. 2007.

Individuellt förbättringsarbete. HEL1. Kompendium. Linköpings Universitet. 2013-10-11.

Pelling, S. Introduktion till förbättringskunskap och personlig kvalitetsförbättring. Föreläsning. Linköpings Universitet. September 2013.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 12 oktober, 2013 av i HEL och märktes .
%d bloggare gillar detta: