Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Kommunikation

marketing-man-person-communicationNär man utbildar sig enligt PBL, Problembaserat lärande, arbetar man väldigt mycket i grupp. Praktiskt taget hela tiden skulle jag vilja säga. Därför är gruppsykologi, alltså hur gruppen fungerar, viktigt. Idag gjorde vår basgrupp en kommunikationsövning på universitetet. Vi samlades i ett rum tillsammans med vår handledare och en kamera. Därefter fick vi en uppgift, ett problem, som skulle lösas. Vi fick låtsas att vi var fastighetsägare och att vi hade fem lägenheter till uthyrning. Det hade alltså ingenting att göra med mitt kommande yrke som biomedicinsk analytiker. Det var många fler potentiella hyresgäster än tillgängliga hyreslägenheter och nu skulle vi bestämma vilka av de sökande som skulle erbjudas bostad och vilka som skulle nekas. Vi fick först tänka efter lite själv över våra egna individuella val, och utifrån det skulle vi sedan göra en gemensam överenskommelse för hur uppgiften skulle lösas.  Var och en skulle argumentera för sina egna åsikter, men beslutet måste i slutändan vara gemensamt. Samtidigt filmades vi. Det tog nästan två timmar att lösa uppgiften.

Därefter följde en kaffepaus innan vi satte oss ner och tittade igenom filmen. Lite då och då stannade vi bandet för att titta närmare på en situation/kommunikationen i vår grupp. Frågor som skulle besvaras fanns på ett i förväg fastställt formulär. Vi tittade på om det finns någon som leder gruppen eller drar sig undan. Hur argumenterar var och en av oss? Hur fungerar vi som grupp? Finns det någon som försöker reda ut alla åsikter och få till ett beslut?

Jag kände mig lite nervös innan, men uppgiften var vansinnigt rolig – vi skrattade hejdlöst ibland – och jag lärde mig lite nya saker om mig själv och mitt sätt att vara. Bandet raderades sedan.

Källa:

Kommunikationsövning. Basgruppsträff. Linköpings Universitet. 2013-09-24.

Lästips: Läs också ett inlägg som skrevs i juni 2018, på samma tema: Gruppsykologi – om konsten att kommunicera och få en grupp att fungera. Det handlar om gruppsykologi i arbetslivet, och om boken ”Omgiven av idioter.”.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 24 september, 2013 av i HEL, PBL och märktes .
%d bloggare gillar detta: