Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Hälsa

10364100_914792465202889_2328483508409137940_n

Hälsa.

För en tid sedan hade vi ett flertal föreläsningar som handlade om hälsan och dess villkor. Definitionen av hälsa kan vara lite olika beroende på vem som gör den, och villkoren för hälsa är väldigt olika på olika ställen i världen. Här i västvärlden är ju de största folkhälsoproblemen bland annat fetma med påföljande sjukdomar. I andra delar av världen, som exempelvis Nepal, ser situationen helt annorlunda ut. Där finns sjukdomen lepra som också är väldigt stigmatiserad. Ingen vill umgås med den som har lepra, och den sjuke placeras långt uppe i bergen för att hållas borta från resten av samhället.

Stress är en annan del som hör mer till västvärlden än u-länderna. När människan stressar höjs nivån av ämnet kortisol i kroppen. Detta går att mäta bland annat genom ett salivprov. Men salivprovet visar bara kortisolnivån som den är just för stunden. Det kan ge ett falskt resultat, av minst två anledningar. Om jag var hemskt stressad i morse, och kanske är det varenda morgon, kommer det inte att synas på ett salivprov som görs på eftermiddagen. Vill man se hur stressnivån sett ut under en längre tid (dagar, veckor, år) kan man ta ett prov på håret. Det växer ju med en viss hastighet, och i håret samlas kortisol på ett sådant sätt att man kan ta reda vilken kortisolnivå man hade igår, för en vecka sedan eller för en månad sedan. Det fungerar nästan som årsringarna på ett träd.

Men en andra anledning till att det inte är helt tillförlitligt att mäta kortisolnivån genom ett salivprov är att om en person är stressad under en längre tid slutar kortisolnivån tillslut att förändras. En person som inte är stressad och plötsligt utsätts för stress får en tydligt förändrad nivå av kortisol, Men en person som varit under stress en längre tid kommer inte att ha någon större förändring i kortisolnivån. Kroppen lägger av. Om denna process får fortsätta allt för länge dör personen till slut eftersom kortisol är livsnödvändigt.

Föreläsningsdagen var väldigt bred och inte så fördjupande. Vi rörde oss kring ämnet hälsa hela tiden, men ur olika vinklar. På många sätt var detta kunskap som vi redan hade läst oss till, och föreläsningen blev lite som ett kvitto på att jag har förstått. Men den tillförde också en hel del nytt för mig som blivande biomedicinsk analytiker.

Källa:

Faresjö, T. och Jern, M. Kan man mäta hälsa? Föreläsning. Linköpings Universitet.  2013-10-08.

Kihlström, E och Petersson, L. Yrkesetiska koder för biomedicinska analytiker. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2013-10-01.

Kristensson, M. Hälsa och sjukdom – vad innebär dessa begrepp? Föreläsning. Linköpings Universitet. 2013-09-09.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 21 september, 2013 av i HEL och märktes , .
%d bloggare gillar detta: