Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Sekretess

Veckan som var hade vi föreläsningar på onsdag förmiddag. Det kommer vi ha under hela kurens gång, och dessa ska verka som ett stöd för studierna vi gör i basgruppen och hemma. Den här onsdagen har det handlat om två teman – sekretess och studieteknik. Tystnadsplikten är viktig för en biomedicinsk analytiker, och studietekniken är viktig för en student.

Sekretess

Föreläsningen hölls av en jurist och tog upp ämnen som vad en handling är, när den är sekretessbelagd, offentlig och allmän. Inom sjukvården måste vi också anmäla till socialförvaltningen om vi misstänker att ett barn far illa. Det är ett av flera undantag då vi får lämna ut uppgifter. Ett annat undantag är när polisen misstänker att det har skett ett försök till brott som ger minst 1 års fängelse, eller om det har skett ett brott som ger minst 2 års fängelse.

keyboard-895556

Plugga Smart

BrainGain är ett företag vars VD heter Björn Liljeqvist. Han föreläste för oss om hur vi ska göra för att komma ihåg saker bättre. Hur läser man en fackbok på 1 000 sidor som handlar om celler? Hur lägger man upp dag full av självstudier? Planering, genomförande och vad som sker efteråt. Helt enkelt –  plugga mindre och lär dig mer. En vanlig fördom är att de som har alla rätt på tentan antingen  är ovanligt smarta eller saknar vänner helt. Det är inte sant, de bara pluggar med rätt teknik.

Källa: 

Liljeqvist, B. Plugga smart. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2013-09-04.

Lönnqvist-Endré, U. Sekretess. 2013. (Hämtad 2013-12-04).

Ols, S. Sekretess och tystnadsplikt. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2013-09-04.

Sveriges Riksdag. Offentlighets och Sekretesslag. 2009. (Hämtad 2013-09-04).

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 9 september, 2013 av i HEL och märktes , .
%d bloggare gillar detta: