Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

PBL

people-coffee-notes-teaNu är nollningsperioden över och jag kan kalla mig för etta. Trots det har vi studerat ”på riktigt” i en hel vecka nu. Den allra första veckan var ju ”bara” en introduktionskurs, men sedan började vi läsa HEL1. HEL är en förkortning för Hälsa, Etik och Lärande. Det är en interprofesionell kurs, vilket betyder att vi läser den över yrkesgränserna. Vi har delats in i basgrupper om 7 personer som alla ska bli olika saker när vi är färdigutbildade; läkare, sjukgymnaster, sjuksköterskor, arbetsterapeuter och så jag som ska bli biomedicinsk analytiker. Basgrupperna kommer att finnas kvar under hela kursen som är 7 veckor lång, sedan bildar vi nya basgrupper i nästa kurs.

Brainstorming

Metoden vi använder av oss nu är typisk för Problembaserat Lärande, PBL, som Hälsouniversitetet vid Linköpings Universitet har. Vi samlas en förmiddag och får ett scenario. Det är en kort artikel som handlar om ett ämne knutet till hälsa. Sedan får hela gruppen brainstorma om det. Det spelar ingen roll vad vi tänker på, allt som dyker upp ska skrivas ner utan åsikter eller kommentarer. När vi inte har fler idéer längre börjar vi sorteringen.

Stukturering

Brainstorming

Här har vi börjat strukturera orden med hjälp av symboler som stjärna, fyrkant och trekant. Man gör lite hur man vill. Bilden är hämtad från andra terminen, då vi arbetade med molekylärbiologi. Principen för PBL är dock samma under hela utbildningen.

Alla ord sorterades så att de hamnade i grupper. Exempelvis tyckte vi att rasism och fetma hörde ihop, eftersom båda kan leda till ohälsa. När alla ord, runt 25 stycken, var sorterade hade vi fyra grupper. Vi satte rubrik på dem: hälsa, ohälsa, orsaker och sociala processer. Under den sistnämnda rubriken hamnade ord som sociala insatser. När vi tittade på orden och grupperna insåg vi att det fanns saker vi inte förstår. Vi ställde oss själva tre frågor; Vad är hälsa? Hur påverkas hälsan av genus, etnicitet, ålder, utbildning och arbete? Och vad kan man göra för att förbättra hälsan? Nu hade vi alltså tre frågeställningar.

Självstudier

Alla gick hem, och till nästa gång vi träffas får jag titta efter den litteratur jag själv vill ha. Jag kan titta i svenska eller engelska böcker, rapporter, på statistiskt underlag eller vad jag själv nu tycker. Den enda regeln är egentligen att vara källkritisk. Wikipedia är dåligt, forskarrapporter är bra.

Genomgång

När vi samlas igen kommer vi att gå igenom all den kunskap vi har fått ihop. Förra scenariot, som handlade om missbruk, gav oss vansinnigt mycket material så det blir det nog den här gången också!

Tillämpning

Efter att ha gått igenom allt vi samlat på oss om ämnet hälsa kommer vi börja med tillämpning. Vi ska diskutera vad vi kan göra åt problemen med vår nya kunskap som grund, och lämna bra motiveringar. Sedan kommer en kort paus innan vi får ett nytt scenario. Just min grupp träffas tisdagar och fredagar, så vi får alltså inte många dagar på oss att samla information. Men det är ju en heltidsutbildning, med stort eget ansvar.

Det problembaserade arbetssättet är lite förvillande i början. Det är inte grupparbete egentligen, utan en diskussionsgrupp som jag kan använda som stöd för mitt eget lärande. Jag får feedback på informationen jag tagit fram. Jag får ännu mer information från mina klasskamrater. Framför allt måste jag sätta ord på det jag har tagit fram och diskutera, det är mycket samtal hela tiden. Då lär jag mig mer. Sedan kan det kännas lite skrämmande så här i början att inte ha något rätt eller fel i litteraturlistan, att ingen säger ”läs det här.” Men det är roligt, kreativt och jag tror jag kommer lära mig massor på det. Det är så här vi kommer att arbeta i tre års tid, under hela utbildningen.

Här kommer en liten film som visar hur arbetet kan gå till när man studerat enligt PBL-principen.

Källa: 

Basgruppsarbeten. Linköpings Universitet. September 2013.

Lundgren, T. Om problembaserat lärande. Film. YouTube. 2010-06-17. (Hämtad 2013-09-08).

Problembaserat Lärande, PBL. Kompendium. Linköpings Universitet. 2012. (Hämtat 2013-06-02).

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 8 september, 2013 av i HEL, PBL och märktes .
%d bloggare gillar detta: