Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Vad gör en BMA?

VadBMA

Som biomedicinsk analytiker kan man arbeta med väldigt olika saker, beroende på vad man har för intresse och vad man vill fördjupa sig i.

Under veckan som varit har vi haft en del föreläsningar. Kort och gott har dessa handlat om att ge oss elever en så bra bild som möjligt av vad det innebär att arbeta som biomedicinsk analytiker. IBL, Institutet för Biomedicinsk Laboratorievetenskap är en professionell förening som även vi elever kan vara med i alldeles gratis. Det kostar först när du arbetat i något år. Vill du veta mer om viktiga organisationer för biomedicinska analytiker? Du hittar många intressanta länkar i den del av min länksamling där jag listar olika organisationer. IBL känns som en av de viktigaste organisationerna, i alla fall för mig. De definierar vårt huvudämne biomedicinsk laboratorievetenskap såhär:

Biomedicinsk laboratorievetenskap är läran om metoder för klinisk analys av biologiska material och funktioner.

Fokus ligger alltså på metoderna. Vi arbetar med medicin, teknik, vetenskap och människor. Ordet klinisk betyder att det har att göra med människans hälsa, behandling och diagnostik. Men det finns ju anknytning till djurens värld också, eftersom en biomedicinsk analytiker kan arbeta inom veterinärmedicinen också, inom rättsväsendet eller matindustrin. Dessutom kan vi arbeta med klinisk farmakologi. Farmakologi är läran om läkemedel och deras funktionsförändrande effekter. Det pågår en hel del forskning på det området, som handlar om hur människans gener styr vår omsättning av läkemedlen vi har i kroppen. Men vi forskar också i andra sammanhang, på resistens och metoder för snabbare diagnos.

Något som är viktigt för oss biomedicinska analytiker är att röra oss utanför laboratoriet, alltså att prata med läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter… eller den som gav oss provet. Och den som får provsvaret. På det viset kan provsvaret sättas i ett sammanhang, vilket ibland kan ge fler svar. Det är viktigt att tänka på provsvarets rimlighet. Läs gärna gästinlägget ”Interprofessionellt synsätt förenar de olika fälten, enligt master biolog Elisabeth” om du vill veta mer om hur olika yrkeskategorier kan samarbete inom vården.

Ja, vi har lärt oss en del nya ord som prevalens, renalreferensintervallprecision, riktighet och pratat om vad som är normalt. Det har inte varit särskilt svårt, utan mest nämnt som en grund inför framtiden. Det är i alla fall viktigt att lära sig det medicinska språket inför framtiden.

Slutligen vill jag nämna en annan viktigt organisation som finns och kan vara värd ett besök på nätet; IFBLS, International Federation of Biomedical Laboratory Science, som är en världsorganisation för biomedicinska analytiker. Läs gärna mer om biomedicinska analytikers utbildning och fortbildning genom att läsa min beskrivning under länken ”Biomedicinsk Analytiker?”

Läs gärna Biomedicinsk analytiker – vad arbetar en sådan med? Jag skrev artikeln 1,5 år efter examen och ger en tydlig beskrivning av arbetet på vårdcentralen och de olika olika laboratorierna, olika typer av arbetsgivare (landsting, myndigheter och privat sektor), samt om vår legitimation, lagar och etik

Här kommer två filmer. Den första handlar om hur det är att arbeta som biomedicinsk analytiker med inriktning mot fysiologi.

Den andra filmen handlar om hur det är att arbeta som biomedicinsk analytiker med inriktning mot laboratoriemedicin.

Källa: 

Sahlgrenska akademin. Vad jobbar du med som biomedicinsk analytiker, inriktning laboratoriemedicin? Film. YouTube. 2012-04-02. (Hämtad 2013-09-01)

Sahlgrenska akademin. Vad jobbar du med som biomedicinsk analytiker, klinisk fysiologi? Film. YouTube. 2012-03-21. (Hämtad 2013-09-01)

Whiss, P. Vad gör en BMA? Föreläsning. Linköpings Universitet. Hösten 2013.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 1 september, 2013 av i Arbetsliv och märktes .
%d bloggare gillar detta: