Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Studiebesök Labb

laboratory-1009190Tisdagen ägnade vi hela dagen åt att göra studiebesök. Vi besökte sex olika laboratorier på Universitetssjukhuset i Linköping: transfusionsmedicin, mikroskopi/histologi, klinisk kemi, klinisk mikrobiologi, clinicum och klinisk patologi. På varje labb arbetar en eller flera biomedicinska analytiker. Förutom att titta och lyssna skulle vi också besvara olika frågor som sedan diskuterades under en avslutande samling. Några av de saker vi lärde oss var att ordet hemagglutination betyder att antigen och antikroppar reagerar så att en blodgrupp kan bestämmas. Det är viktigt att veta i samband med blodtransfusioner.

På klinisk kemi finns det väldigt många olika sorters provrör därför att det ställs olika krav på behandling av proverna bland annat beroende på volym, analysmetod och tillsatser. Kemisk analys är en grundläggande kunskap för dig som vill arbeta på labb.

På labbet för klinisk mikrobiologi kan man bestämma runt ett 50-tal olika bakterier och 17 olika virus. Mikrobiologi är läran om mikroorganismer; bakterier, virus svamp och kanske nån parasit. 

På labbet för mikroskopi och histologi fick vi titta på olika delar ur en kropp i mikroskop och skulle försöka koppla ihop det vi såg med rätt namn; blodkärl, njure, hud, ryggmärg, hjärtmuskel, skelettmuskel och tolvfingertarm. Det var ganska lätt. I laboratoriet för klinisk patologi används formalin som den vanligaste fixeringsvätskan för vävnad, ett ämne som ger väldigt flyktiga ångor. Histologi är läran om studier av biologisk vävnad genom mikroskop.

Clinicum är ett laboratorium för elever som läser vid Hälsouniversitet. Här kommer vi BMA-elever att spendera mycket tid när vi laborerar. Idag fick vi göra en enkel liten laboration som gick ut på att använda pipetten. Vi skulle ta reda på hur många procent protein det fanns i en lösning, och till vår hjälp hade vi en dator som skapade en standardkurva. Det var mest för att pröva på, och inget krav på prestation. Det var vi elever som använde pipetten i tur och ordning, medan vår lärare visade oss hur datorn fungerar och hur standardkurvan skulle förstås.

Det var en himla rolig dag, där vi fick en god inblick i vad man kan göra som biomedicinsk analytiker och hur det ser ut på ett laboratorium.

Källa:

Basgruppsträff. Studiebesök. Universitetssjukhuset, Linköping. 2013-08-27.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 29 augusti, 2013 av i Arbetsliv och märktes .
%d bloggare gillar detta: