Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

HIV botar Cancer

Den 12 mars 2013 sände radioprogrammet Vetandets Värld på radiokanalen P1 ett intressant inslag. De berättar om hur forskaren Carl June, professor i immunterapi vid patologiska enheten i University of Pennsylvania, Philadelphia USA, och hans team botade den 7-åriga Emilys leukemi med hjälp av HIV-virus.

Flickans föräldrar sökte upp June och hans team när hoppet för att Emily skulle överleva var ute. Hon låg inlagd på intensivvårdsavdelning och var nära döden.  De flesta barn som insjuknar i leukemi drabbas av akut lymfatisk leukemi. Av dem som insjuknar är det runt 15 % som inte tillfrisknar, trots behandling med cellgifter och benmärgstransplantationer. Så var också fallet med flickan Emily. Men Junes forskarteam satte in en behandling som tidigare bara testats på vuxna, som vanligtvis har en annan typ av blodcancer än barn.

Emily fick donera sitt eget blod. Därefter renades de vita blodkropparnas T-celler fram, och genmodifierades. De infekterades helt enkelt med modifierat HIV-virus som gjorts ofarligt. Därmed blev Emilys T-celler rustade med proteinet KA. Detta är en molekyl som kan skilja mellan cancerceller och friska celler. Efter att ha odlats fram i laboratoriet fördes den, tillsammans med blodet, tillbaka in i Emilys kropp. Nu kunde T-cellerna hitta och döda kroppens cancerceller genom att binda till det protein som finns på leukemicellens yta, CD19. Dessutom förökade sig T-cellerna, och fortsatte att leta upp nya cancerceller om de skulle dyka upp.

En av hakarna med behandlingen är att den är dyr. June bedömde att den kostade hans laboratorium runt 160 000 kr, bara för att behandla Emily. Flickan fick också svåra biverkningar av behandlingen, i form av mycket hög feber, och en ökning av samma signalmolekyl som dyker upp hos ledgångsreumatiker. Detta löstes med medicinerna ämnad för ledgångsreumatiker. Det är kroppens B-celler som skapar cancerceller om de börjar arbeta på fel sätt. Arbetar de på rätt sätt skapar de i stället antikroppar som svar på vaccinationer. De genmodifierade T-cellerna dödar både normala och sjuka B-celler, vilket resulterar i att kroppen inte kan skapa antikroppar. Konsekvensen blir att patienten varannan månad måste ta emot gammaglobulin, resten av livet.

En framtida forskningsfråga är nu; är cancern verkligen botad eller är resultatet bara tillfälligt? Det är kanske sådant en biomedicinsk analytiker kan forska på?

Läs den fantastiska fortsättningen på Carl Junes projekt! Jag publicerade ett fördjupande inlägg med titeln Chimeric Antigen Receptor T-cell Therapy den 3 oktober 2017, där jag berättar om hur det gått för projektet. Kommer denna behandlingsmetod ut på marknaden, blir den tillgänglig för alla eller blev det en alldeles för dyr behandlingsform?

Källa:

Sveriges Radio P1. Cancersjuk flicka botades med HIV. Vetandets Värld. 2013-03-12.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 6 augusti, 2013 av i Forskning och märktes .
%d bloggare gillar detta: