Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Formler och Tabeller; boken med svar på tal

Formler och Tabeller

En bra bok.

Titel: Formler och Tabeller

Författare: Lars Pedersen

Förlag: Gleerups Förlag

ISBN:  978-91-40-66366-5

Här kommer ett tips på en bok som kan vara bra för en biomedicinsk analytiker att ha. Formler och Tabeller är uppdelad i fem delar; matematik, fysik, kemi, tabeller och appendix. Det här är en alldeles utmärkt bok att investera i. Den är en god hjälp genom kurserna som krävs för att uppnå särskild behörighet, och kommer säkert till god användning genom hela universitetsutbildningen.

Pedersen presenterar såväl grunderna i de olika ämnena, som mer avancerade formler och lagar som gäller i samband med de olika ämnena. Varje lag och formel presenteras på ett systematiskt sätt som är enkelt att förstå, i både ord och siffror/symboler. Det finns också många bilder som förtydligar text och symboler. Det här är en bok som jag har fått ha med mig på alla tentor. Helt klart en bibel man måste ha! Den har hjälpt mig genom alla kurser som hör till det naturvetenskapliga basåret, och det känns som att boken kommer att komma till god användning även på universitet.

Formler och Tabeller ger svar på tal i matematik, fysik och kemi

Matematikdelen tar bland annat upp ämnen som tal och algebra, komplexa tal, ekvationer och olikheter, geometri, trigonometri, funktioner och grafer, räta linjen, polynom, exponentiell förändring, asymptoter, differentialkalkyl, integraler, areaberäkningar, volymberäkningar, numerisk integration, differentialekvationer, tabell över derivator och primitiva funktioner, statistik och sannolikhetslära, index och serier, och matematiska tecken och symboler. Det går lika bra att lära sig olika räknesätt, att a+b=c, som att lära sig additionsformler för tangens, tan(u+v)=tan(u)+tan(v)/1-tan(u)*tan(v).

Fysikdelen tar bland annat upp ämnen som termodynamik, gasfysik, tryck, ellära, spänningskällor, elektroniska komponenter, elektriska fält, magnetism, mekanik, kinematik, dynamik, arbete och energi, rörelse i ett plan, rörelsemängd och impuls, vågrörelselära och optik, elektromagnetiska vågor, atomfysik, kärnfysik, materialfysik, speciell relativitetsteori och kosmologi. Även här finns lite lättare formler som P=E/t, tillsammans med med komplexa formler som uträkning av elektronens hastighet vid acceleration i en elektronkanon.

Kemidelen presenterar följande ämnen; atomer, massa, substansmängd och koncentrationsberäkningar termodynamik, syror och baser, kemisk jämvikt, spektroskopi och elektrokemi. Längst bak i boken finns också det periodiska systemet. Detta är mycket bättre än i kurslitteraturen eftersom det innehåller mer information. Här kan du nämligen få reda på ett ämnes elektronegativitet, dess oxidationstal, antalet elektronskal och antal elektroner i varje orbital. Enkla formler som A=Z+N, tillsammans med mer komplicerade formler som Nernts ekvation. Det finns också en del information som inte inkluderar några siffror eller formler, som en lathund för balansering av reaktionsformler vid redoxreaktioner.

Ta stöd och tabeller och appendix

Tabeller är en ganska allomfattande del som innehåller information som kan användas i såväl matematik, fysik som kemi. Här får du på ett enkelt sätt svaren på frågor som: Vad har argon för smältpunkt? Vilken är friktionskoefficienten för is mot is? Vilken är halveringstiden för magnesium? Vad har solen för massa? Finns det en van der Waasradie i litium? Vilken längd är det på bindningen i en vätemolekyl? Vilken är vattnet jonprodukt vid en temperatur av 0 grader celsius? Vilken är den kemiska strukturformeln för olika aminosyror?

Appendix innehåller mest siffror och bokstäver. Här finns SI-enheter, härledda enheter, prefix, fysikaliska konstanter och det grekiska alfabetet.

Jag rekommenderar alla att köpa boken. Det kan användas inom många olika ämnen och kanske inte bara i skolan utan också hemma. Du kan köpa boken på Adlibris, CDONBokia, Bokus och en hel del andra ställen både på Internet och i bokhandeln.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 29 juli, 2013 av i Arbetsliv och märktes .
%d bloggare gillar detta: